Info-Direkt

🔒
❌ About FreshRSS
There are new articles available, click to refresh the page.
Before yesterdayP4 Västmanland

Full fart för hembygdsförening – besökarna hittar tillbaka igen

7 August 2022 at 04:03
I Västmanland finns ett 50-tal hembygdsföreningar och under söndagen den 7 augusti, på Hembygdsgårdens dag, är det tänkt att hembygdsrörelsen ska visa upp hela sin bredd.Många föreningar har haft det svårt under coronapandemin med färre besökare och sämre ekonomi, men nu har det vänt och allt fler kommer tillbaka."Vi uppskattar jättemycket att det är full fart igen", säger Malin Dreifaldt, ordförande i Rytterne Hembygdsförening utanför Västerås.

Uppmaningen till båtägare – undvik sjögullet

7 August 2022 at 02:55
Den invasiva vattenväxten sjögull riskerar att spridas i Mälaren.Nu vädjar länsstyrelsen till båtägare att inte köra igenom sjögullsbestånden, något som SVT Västmanland tidigare rapporterat om."Sjötrafiken är ju ett av de största problemen just nu, och har kanske alltid varit så", säger naturvårdshandläggaren Zsombor Károlyi.

45-årig man död efter fallskärmsolycka i Västerås

6 August 2022 at 10:32
Strax innan tio på lördagsförmiddagen kom larm om att en man skadats i en fallskärmsolycka vid Johannisbergs flygfält i Västerås.Mannen fördes med ambulans till sjukhus men avled till följd av olyckan.Polisen misstänker inget brott men olyckan kommer att utredas av Svenska fallskärmsförbundet på uppdrag av transportstyrelsen.

Författaren till Västeråsrevyn prisad med Povels penna

6 August 2022 at 07:58
Revyförfattaren och artisten Hanna Sangemark från Västerås får utmärkelsen Povels Penna av Riksförbundet Lokalrevyer i Sverige.Priset är instiftat i Povel Ramels namn och hon får det med motiveringen att hon "belyser aktuella ämnen med språklig elegans och humor".Hanna Sangemark skriver själv hela Västeråsrevyn sedan 2018.

Risk för vattenbrist – kan bli riktigt torrt

6 August 2022 at 04:43
Det finns risk för vattenbrist i flera län, bland annat i Västmanland, enligt Sveriges Geologiska Undersökning - SGU.Det är framförallt personer med egna brunnar som kan få det extra svårt under de kommande månaderna."Om det fortsätter vara torrt och varmt kan vi nå riktigt låga vattennivåer", säger statsgeologen Anders Retzner.

Köpings hamn ska bli djupare – snart fortsätter muddringen

6 August 2022 at 02:34
Hamninloppet i Köpings hamn ska bli djupare för att kunna ta emot större fartyg, och 15 augusti fortsätter arbetet med muddring i Mälaren.Delar av det som tas upp från sjöbotten ska användas för att bygga nya företagsytor i hamnen."Det är ju ny kommersiell hamnyta, och vilka företag som ska etablera sig vet jag inte riktigt", säger Johan Björk, projektchef på Peab anläggning.

SJ om tågkaoset: Bra om resenärer flyttar fram sina resor

5 August 2022 at 12:05
En nedriven kontaktledning har lett till strul i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm."Det är bra om man kan skjuta fram sin resa ett par dagar", säger Peter Krameus, presstalesperson för SJ.

Sami skriver en bok om Norberg: Vill ha med sånt ingen vill prata om

5 August 2022 at 08:15
Just nu är det litteraturfestival vid Tinghusparken i Norberg.Sami Said, som just nu skriver en bok om Norberg, finns på plats."Jag hoppas kunna hitta något som kan få folk att få upp ögonen för människorna här", säger han.

71-årig man var barnvakt och våldtog flicka – döms nu till fängelse

5 August 2022 at 07:43
En 71-årig man dömdes idag av Västmanlands tingsrätt till fängelse i tre år för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande.Enligt domen har mannen våldfört sig på en 12-årig flicka, övergreppen började när hon var nio år och skedde när mannen satt barnvakt åt henne.71-åringen döms mot sitt nekande. Han ska också betala ett skadestånd till flickan på 170 000 kronor.
❌